Samarbeten

SAMARBETEN OCH PROJEKT

Blå Huset i Tensta
Här har vi vår hemmascen och huvudsakliga verksamhet sedan 2014.

Tensta Dansar 
Ett nätverk av verksamma danskonstnärer som verkar för att främja dansen i Tensta. Lotta Gahrton Prod var en av initiativtagarna och grundarna av Tensta Dansar 2014. Under hösten 2023 anordnades Tensta Dansar-festivalen för tionde gången. Festivalen är bara en liten del av all dans som sker i Tensta! Vi arbetar tillsammans under hela året med att ge unga och vuxna i området fler möjligheter att möta dansen.

Region Kalmar
Vi är del av ett tre-årigt utvecklingsprojekt för att främja dans i Region Kalmar, tillsammans med koreograferna Ingrid Olterman och Eva Perbrand-Magnusson. Projektet inleddes i december 2022 med att Ragnar, Kämpingebacken 3 besökte Mörbylånga. Under 2023 visade vi Astrid – Life is not as rotten as it seems, Silkespiloter och Gläntan i regionen, samt inledde arbetet med ett nytt verk, Tvätterskor, för Klapphuset i Kalmar. Premiär planeras i augusti 2024. I övrigt spelar vi bl a Artiklarna och Solo under 2024.

Dans längs röda linjen
Vi är en del av Dans längs röda linjen sedan 2021, då vi fick uppdraget att skapa en dansfilm med de medverkande grupperna i nätverket. Resultatet blev filmen Red Alert med 15 medverkande organisationer och över 100 dansare. Bl a fanns Kungliga svenska balettskolan, flera kulturskolor, Cullberg/Riksteatern, Midsommargårdens folkdansande seniorer m fl med. 2022 deltog vi i dansens-dag-manifestationen Every body tells a story i koreografi av Theresia Lundahl på Sergels Torg. Under 2023/24 skapar vi Tvätta, tvätta i samarbete med bl a Huddinge kommun och Tvätterskor i samarbete med bl a Hagalunds Tvätterimuseum, ett unikt litet museum utmed röda linjen.

Norrköpings Stadsmuseum och Konstmuseum/ Dans i Öst/ Östgötateatern
Ett samarbete som inleddes kring föreställningen …det humanitära. vars premiär ägde rum i Norrköpings Stadsmuseums uppmärksammade utställning ”Motstånd och Medlöperi” i september 2022. Samarbetet fortsätter 2023 då Silkespiloter spelas under våren på Norrköpings Konstmuseum.

Scenkonst Sörmland
Vi visar återkommande våra föreställningar genom Scenkonst Sörmland. 2021 producerade de även föreställningen Gläntan. Ett arbete som inleddes med ett Communityprojekt med missbrukare i rehabilitering på ett HVB-hem och avslutades med en ny produktion med avstamp i tolvstegsmetoden och erfarenheterna från HVB-hemmet. Tidigare har bl a Ragnar, Kämpingebacken 3, Malala – en av många och Min mamma är en import spelats på Scenkonst Sörmland. Samt Artiklarna i en version för lågstadiet. 

K A Almgrens Sidenväveri och Fiber Art Sweden
En gränsöverskridande och experimentell scenkonstverksamhet där textilkonst möter nutida musik och dans. Vi har tolkat utställningarna Skrida till verket med föreställningen Spinna Vidare, Samtidigt på en annan plats och Mönster och färger med föreställningar med samma namn samt Far Out Textil med föreställningen Far Out. Vi har också skapat barnföreställningen Silkespiloter med scenografi av textilkonstnären Monica Nilsson för Sidenväveriet. 

Världens Scenkonst /Världens Danskonst/ Kvinnor Krokar Arm
Ett projekt som startade med ett samarbete med Etnografiska Museet. Med fokus på migration och integration och med en uttalad ambition att nå ut också till nyanlända scenkonstnärer startade vi ett projekt kallat Världens Scenkonst, där scenkonstnärer med olika bakgrund möts och utbyter erfarenheter. Vi genomförde festivaler på Etnografiska museet 2016 och 2017 där vi vävde samman dans, poesi och musik från världens alla hörn. 2019 tog vi projektet vidare till Tensta och presenterade Världens Danskonst i Blå Huset på Internationella Kvinnodagen. 2022 var det dags igen för Världens Danskonst i Tensta. Nu i samarbete också med Kvinnor Krokar Arm (mot våld). Tillsammans med Tensta Dansar genomfördes ytterligare en kvinnodags-festival 2023. 2024 medverkar vi i Kvinnor Krokar Arms manifestation på Sergels Torg.

High Fest Internationell scenkonstfestival och Armenian Actors Union i Yerevan, Armenien
Ett flerårigt projekt för att stärka barns rättigheter. 2018 och 2019 spelade vi Malala – en av många under festivalen High Fest. Vi gav också workshops kring hur vi jobbar med delaktighet i föreställningar och skapande-processer. 2019-21 skapade vi en armenisk version av Artiklarna med armeniska dansare. Med stöd av Svenska Institutets Creative Force-program. Tyvärr fick endast delar av verket tillsammans med workshops premiär 2021, eftersom pandemin satte stopp för att spela hela föreställningen på teatrar i Armenien. Vi undersöker under 2023/24 vägar för att kunna realisera att hela föreställningen ska kunna spelas.

Assitej Cypern och The Commissioner of Childrens Rights, Cypern
Projektet Spreading Childrens Rights through Performing Arts har spritt sig till Cypern och under 2023/24 skapas och spelas en grekisk version av Artiklarna på Cypern. Ambitionen är att spela åtminstone 70 föreställningar för barn på Cypern under 2024.

Länsmusiken
Vi använder ofta levande musik och gärna nyskriven sådan i våra föreställningar. Därför har vi ofta samarbetat med olika Länsmusikstiftelser. Tillsammans med Länsmusiken i Stockholm har vi t ex skapat Mandom, mod och morske män, Öppna mina ögon och Silkespiloter.

Danskonsulenterna i Region Stockholm
Vi samarbetar  återkommande med danskonsulenterna i region Stockholm (och i andra län). Bl a genom In med dansen, ett subventionssystem för föreställningar i kranskommunerna i Stockholms län. 

Avart Dans/Lonely Riders
Vi samarbetar med Avart Dans & Rörelse i community -projektet Lonely Riders. Hösten 2018 arbetades en metod fram och föreställningar visades på Dieselverkstaden i Nacka tillsammans med anställda på Atlas Copco samt på Fisksätra Folkets Hus tillsammans med både anställda och deltagare i deras verksamheter. På Diamanten på Värmdö har vi arbetat med äldre och gjorde ett utdrag ur föreställningen där i januari 2019. Tillsammans med punkbandet Slutavverkning släpptes en video i januari samma år. I juni 2019 deltog LGP när Lonely Riders gav workshops för norska dansare i Oslo. Pandemin innebar ett uppehåll, men under 2022 fick äldreboenden på Värmdö nya besök.

Danscentrum/Svensk Scenkonst
Vi är medlemmar och deltar i Dansmässan och andra evenemang.

Svenska Assitej
Vi är medlemmar.

Scensverige
Vi är medlemmar i Scensverige.

kontakt

Lotta Gahrton – Konstnärlig ledare
lotta@lottagahrtonprod.se

Caroline Östberg – Producent
caroline@lottagahrtonprod.se

För allmänna frågor, bokningar och samarbeten:
info@lottagahrtonprod.se

Följ oss på Facebook!